PILATES

vadba za moč, gibljivost, ravnotežje in sproščanje

PILATES

V Studiu Risorius izvajamo pilates po sistemu svetovno priznane šole KLASIČNEGA PILATESA, PEAK PILATES®, ki zagotavlja vrhunske rezultate.
INDIVIDUALNE VADBE in VADBE V PARU (SEMI-INDIVIDUALNE) potekajo na napravah Reformer, Cadillac Tower, Ladder Barrel, Pilates Chair in Spine Corrector.
SKUPINSKE VADBE potekajo na blazini – od 6 do 10 vadečih (uporaba pripomočkov, npr. Arch, Magic Circle), na napravi FREESTYLER – od 4 do 7 vadečih, od septembra 2019 pa tudi na PILATES STOLIH – do 5 vadečih.
pilates medenica polkrožno

Vadba je primerna za vse, ne glede na starost, fizično pripravljenost ali spol. S skrbno načrtovanimi treningi delamo na vseh mišičnih skupinah. Ob redni vadbi zelo hitro opazimo njene učinke:

 • večja moč, gibljivost in lepše oblikovano telo,
 • bolj sproščeno gibanje, brez bolečin v hrbtenici, sklepih,
 • lepšo telesno držo in boljše počutje, predihanost telesa,
 • boljše rezultate pri drugih športih,
 • močnejše mišice medeničnega dna,
 • večja sproščenost in manj težav z nespečnostjo.

ZAKAJ VADITI PRI NAS?

V Studiu Risorius učimo pilates po mednarodno priznanem sistemu klasične šole pilatesa, PEAK PILATES®. Sistem se drži načel, ki jih je postavil ustanovitelj metode, Joseph Hubertus Pilates, hkrati pa upošteva preizkušena dognanja sodobnih raziskav funkcionalne anatomije.

Glavni poudarek je na pravilni in varni izvedbi vaj in upoštevanju preizkušenih principov, ki zagotavljajo doseganje zastavljenih ciljev: večja moč, gibljivost in vzdržljivost. Programe ves čas posodabljamo s preizkušenimi ugotovitvami na področju medicine športa in postrehabilitacije. V ta namen se redno izobražujemo ter sledimo novostim.

KAKO ZAČETI?

Pokličite in nam zaupajte vaše želje oziroma vprašajte vse, kar vas zanima.

Običajno je pred začetkom vadbe v skupini potrebno uvajanje (individualna uvajalna ura), kjer opravimo analizo vaše telesne drže in vas naučimo osnovnih načel, da lahko pravilno in predvsem varno začnete z vadbo. Na ta način tudi bolje spoznate vašega inštruktorja, mu zaupate morebitne zdravstvene težave in vaše cilje. Uvajalne ure se lahko udeležite tudi v paru. Če se vadbi pridružite v skupini, ki začne povsem na novo, je uvajanje del začetnega programa, nato pa se v roku nekaj tednov, odvisno od napredka skupine, pride do zelo dinamičnih programov vadbe, kjer je oblikovanje telesa še hitrejše.

MOŠKI IN PILATES?

Seveda! Ne nazadnje ga je zasnoval moški, Joseph Hubertus Pilates, ki se je več desetletij ukvarjal z borilnimi veščinami, kondicijskimi pripravami in rehabilitacijo vrhunskih športnikov. Če se odločite za individualno vadbo, bo ta popolnoma prilagojena vašemu nivoju pripravljenosti in specifičnim potrebam, vabljeni pa tudi v skupinske vadbe.

V sezoni 2019/2020 NOVOST! MOŠKA SKUPINA – PILATES NA STOLIH (MVe® Fitness Chair), do 5 oseb. Ker gre za prvo sezono te vadbe, predznanje ni potrebno! Pilates stol je naprava z vzmetjo. Pri vseh vajah sodeluje celotno telo, pri tem pa uporabljamo pilates načela, kar pomeni, da moč, stabilnost in gibljivost pridobivamo na varen način brez bolečin v sklepih. Zahtevnost bomo do konca sezone pripeljali od osnovne do srednje ter zelo intenzivne. Nekaj fotogafij lahko najdete pri predstavitvi individualne vadbe in vadbe v paru (pa tudi drugod na spletu), za vsa vprašanja pa smo vam na voljo preko telefona ali e-maila.

INDIVIDUALNA / SEMI-INDIVIDUALNA VADBA:

INDIVIDUALNA in SEMI-INDIVIDUALNA vadba (vadba v paru) sta vadbi, ki potekata na pilates napravah in zagotavljata najhitrejši napredek v moči, vzdržljivosti in gibljivosti. V primeru večjih zdravstvenih težav ali omejitev sta to tudi edini primerni obliki vadb. Program treningov je v vsakem primeru prilagojen vašim ciljem in zmožnostim, zato so rezultati veliko boljši in hitrejši, kot pri vadbi v skupini. Treningi so možni od zgodnjih jutranjih ur (pred službo), dopoldan, popoldan ali zvečer.

Individualno ali semi-individualno vadbo priporočamo:

 • kadar želite delati pilates po originalni metodi, z najboljšimi rezultati,
 • če želite vaditi na Reformerju in drugih pilates napravah (pol-Cadillac, Stol, Spine Corrector, Ladder Barrel),
 • kadar vam ni všeč obiskovanje skupinskih vadb oziroma želite hitrejše rezultate zaradi individualno pripravljenih programov,
 • če želite izboljšati gibljivost in stabilizacijo ter preprečiti poškodbe pri ukvarjanju z drugimi športi,
 • kadar se v program skupinske vadbe vključite med letom in ne poznate osnov pilatesa oziroma jih želite obnoviti,
 • ste končali z rehabilitacijo po poškodbi (operaciji),
 • imate specifične zdravstvene težave (n.pr. s hrbtenico, sklepi, krvnim tlakom, očesnim pritiskom idr.),
 • med nosečnostjo in po porodu.

Možna oblika vadbe je tudi DRUŽINSKI PILATES, kjer vadite skupaj z vašimi otroki, na posebej določenem terminu. Začnemo z osnovami in nato napredujemo glede na zmožnosti vseh.

SKUPINSKA VADBA: pilates na blazinah, z različnimi pripomočki

Za optimalne rezultate priporočamo vsaj dvakrat tedensko vadbo.

Skupina vsebuje od 6 do največ 10 vadečih, s čimer zagotavljamo kakovost vadbe, osebni stik inštruktorja z vadečimi in doseganje želenih ciljev.

PROMOCIJA ZDRAVJA NA DELOVNEM MESTU Organiziramo lahko tudi redno vadbo v vašem podjetju ali pa občasne delavnice na temo korekcijskih vaj za posamezna delovna mesta in njihove značilnosti. Pokličite ali nam pišite za več informacij.

FREESTYLER PILATES:

Freestyler Pilates je intenzivnejša oblika vadbe, saj uporabljamo elastike, ki vadbi dodajo progresiven upor, zato je potrebna dobra stabilizacija in kontrola. Posledično so rezultati pri oblikovanju telesa toliko boljši in hitrejši (izguba maščob, dolge in fleksibilne mišice, večja moč in vzdržljivost). Tudi pri Freestyler Pilates vadbi upoštevamo pilates načela, zato se lahko osredotočite nase in dosežete želeno kontrolo pri izvajanju vaj.

Vadbo izvajamo v skupinah od 4 do 7, zato da vadite pravilno in varno.

Več o pripomočku in njegovih možnostih na http://www.freestyler.net.

MEDENIČNO DNO:

Mišice medeničnega dna so podporna plošča notranjim organom, držijo mehur, maternico in debelo črevo ter vzdržujejo njihovo pravilno lego in delovanje (izločanje urina, blata, rojevanje). S kondicijo mišic medeničnega dna je tako, kot s splošno fizično kondicijo. Pridobimo si jo počasi, izgubimo pa v zelo kratkem času, zato je nujno, da formo teh življenjsko pomembnih mišic vzdržujemo vse življenje in tako preprečimo marsikatero nevšečnost oziroma bolezen.

V Studiu Risorius občasno organiziramo 3-urno DELAVNICO »OKREPIMO MEDENIČNO DNO«, na kateri spoznamo pomen mišic medeničnega dna in se naučimo pravilnega treninga, ki ga lahko samostojno izvajamo doma. Oslabele mišice medeničnega dna je možno okrepiti le z načrtovano vadbo, ki ima za posledico hipertrofijo mišic (povečanje mišične mase). Takšne mišice lahko spet nemoteno opravljajo vse svoje naloge: zadrževanje urina in blata, podpora notranjih organov, stabilizacija medenice, hrbtenice (preprečevanje bolečin v križu), kvalitetno spolno življenje. Na delavnici spoznamo, kako delujejo mišice medeničnega dna, kaj se zgodi, če oslabijo, kakšne težave lahko nastopijo. V praktičnem delu se naučimo začutiti mišice, jih pravilno aktivirati in natrenirati, da jih čim hitreje in čim bolje okrepimo ter izboljšamo njihovo moč, delovanje. Delavnica je odlična naložba za vsakega posameznika (ženske in moške). Kar tretjina ljudi teh mišic namreč ne zna pravilno aktivirati, tudi če dobijo natančna navodila. Napačna vadba pa lahko stanje medeničnega dna še poslabša. Z znanjem z delavnice vas lahko opremimo tudi na individualnem posvetu.

URNIK 2019/2020

Urnik velja z 2. 9. 2019

PONEDELJEK

8.30 – 9.30 Pilates
18.30 – 19.30 Pilates
19.30 – 20.25 Pilates
20.25 – 21.15 Freestyler pilates (4 do 7 oseb)

TOREK

17.30 – 18.30 Pilates
19.30 – 20.20 Freestyler pilates (4 do 7 oseb)
20.20 – 21.20 Pilates

SREDA

17.30 – 18.30 Pilates
18.30 – 19.25 Pilates
19.25 – 20.20 Freestyler pilates (4 do 7 oseb)

ČETRTEK

6.30 – 7.20 Pilates
18.30 – 19.20 Freestyler pilates (4 do 7 oseb)
19.20 – 20.20 Pilates
20.20 – 21.20 Pilates

INDIVIDUALNE, SEMI-INDIVIDUALNE VADBE (v paru) ter vse oblike ZAPRTIH SKUPIN (kolektivi, družine idr.) so možne od ponedeljka do petka, od 6.30 do 22.00.

POKLIČITE ZA POSVET! Ko se odločate o tem, ali je pilates sploh za vas, kako izgledajo naše vadbe in katera od njih bi bila primerna, je najbolje, da nas pokličete, mi pa vam bomo z veseljem vse razložili.

POMOČ PRI IZBIRI SKUPINE

UVAJALNI PILATES
Skupina je namenjena začetnikom v pilatesu in tistim, ki bi znanje radi obnovili. Začnemo z osnovnimi vajami, poudarek je na pravilni in varni izvedbi. Vadba je primerna za vse, ne glede na fizično pripravljenost, športno aktivnost, starost ali spol. Po nekaj tednih se priključite k drugim skupinam po urniku, lahko pa skupina nadaljuje v enaki zasedbi naprej (odvisno od števila vadečih po posameznih skupinah).

OSNOVNI PILATES
Skupina je namenjena ljudem s težavami s hrbtenico in drugimi sklepi, s prekomerno težo ali drugimi omejitvami, ter starejšim. Vso sezono ohranimo manj intenziven tempo vadbe (čeprav ga stopnjujemo iz tedna v teden), s poudarkom na varnosti in odpravi bolečin. Vaj se učimo v različnih težavnostnih stopnjah, da so primerne glede na fizične omejitve in pripravljenost.

NADALJEVALNI PILATES
Za bolj zahtevne, brez večjih omejitev. Zaželeno je, da vadite pilates vsaj eno leto, ni pa to pogoj. Iz meseca v mesec težavnost stopnjujemo. Ker je vaje možno prilagajati in izbirati manjšo zahtevnost, je vadba primerna tudi ob določenih omejitvah ali slabši pripravljenosti, gibljivosti idr.

FREESTYLER PILATES
V skupini vadi od 4 do 6 oseb. Vadba poteka na napravi Freestyler, z uporabo elastik, ki dajejo vadbi progresijo. Gre za naprednejšo obliko pilatesa, kjer je potrebna dobra stabilizacija in kontrola, zato pa so rezultati pri oblikovanju telesa toliko boljši in hitrejši (izguba maščob, dolge in fleksibilne mišice, moč, vzdržljivost). Več informacij in fotografije najdete pri predstavitvi vadbe.

JUTRANJI PILATES
Težavnostna stopnja je med osnovnim in nadaljevalnim pilatesom. Začetniki se najprej pridružijo uvajalnemu pilatesu, po mesecu oziroma dveh pa nadaljujejo v jutranji skupini. Možno je tudi krajše individualno uvajanje ali uvajanje v paru oz. manjši skupini.

CENIK - velja od 2. 9. 2019

PILATES (od 6 do 10 vadečih)

*Posamična ura: 12 eur (če so prosta mesta, obvezna prijava)

FREESTYLER PILATES (od 4 do 7 vadečih)

*Posamična ura: 16 eur (če so prosta mesta, obvezna prijava)

KOMBINIRANA VADBA

POPUST:  Otroci, dijaki in študenti, ki nimajo lastnih prihodkov, ter upokojenci, ki ne opravljajo nobene pridobitne dejavnosti, imajo 5 eur popusta pri mesečni vadnini.

Cena individualne vadbe pilatesa in vadbe pilatesa v paru je odvisna od števila zakupljenih ur, enako tudi vadba pilatesa za zaključene skupine.

IZJAVE STRANK:

Prijava na E-novičke
Vaši podatki se bodo uporabljali samo za interne namene in ne bodo posredovani tretjim osebam.
Na vaš e-mail boste prejeli potrditveno povezavo.